Skontaktuj się z nami, jeśli potrzebujesz informacji na temat armatury spożywczej
Armatura spożywcza to bardzo wyspecjalizowana grupa produktów, zaprojektowana i zbudowana po to, aby wykorzystywać ją w instalacjach produkcyjnych oraz urządzeniach używanych przez producentów żywności.
Produkcja żywności odbywa się w zakładach, które muszę spełniać restrykcyjne normy higieny, tak aby nie dopuścić do skażenia żywności na którymkolwiek z etapów jej produkcji. Pociągnęło to za sobą konieczność stworzenia specjalnej grupy armatury spożywczej, która z jednej strony będzie odporna na długotrwałe oddziaływanie kwasów spożywczych i organicznych, a z drugiej pozwoli na zachowanie bezpieczeństwa higienicznego, co wiąże się z częstym myciem instalacji technologicznych. Cel ten osiągnięto używając do konstrukcji elementów armatury spożywczej stali nierdzewnych w gatunkach AISI 304/304L lub AISI 316/316L oraz polimerów obojętnych dla zdrowia ludzi, co potwierdza się poprzez odpowiednie certyfikaty. Dodatkowo, elementy armatury spożywczej mające bezpośredni kontakt z medium, poddaje się bardzo dokładnej obróbce mechanicznej, aby uzyskać niezwykle gładkie oraz łatwe do czyszczenia powierzchnie.
Zawory spożywcze, buduje się w taki sposób, aby były łatwe do demontażu oraz mycia ręcznego lub poprzez przyłączenie do instalacji centralnego mycia CIP (Clean-In-Place System). Co więcej, konstruuje się takie modele zaworów, które umożliwiają mycie instalacji bez konieczności przerywania produkcji. Odbywa się to dzięki wykorzystaniu zaworów typu Mixproof, których budowa pozwala na naprzemienne wykorzystanie dwóch niezależnych i odseparowanych nitek rurociągu - gdy jedna nitka rurociągu jest myta, drugą przepływa produkt, bez obawy o możliwość zmieszania produktu żywnościowego z chemią stosowaną w procesie CIP.
Armatura spożywcza z oferty Avirago dzięki przemyślanej konstrukcji, wysokiej jakości, dbałości o każdy element w całym procesie produkcji gwarantuje niezawodność i łatwość obsługi w trakcie użytkowania.