Filtry

Skontaktuj się z nami, jeśli potrzebujesz informacji na temat filtrów dla przemysłu spożywczego

Filtry dla przemysłu spożywczego

Nierdzewne filtry pozwalają na usunięcie niechcianych cząstek stałych z medium przepływającego przez rurociąg. Dzięki zastosowaniu wkładów filtracyjnych o odpowiedniej wielkości oczek istnieje możliwość odseparowania niepożądanych elementów o średnicy większej niż średnica otworów.

 

Filtry nierdzewne - rodzaje

Wśród filtrów nierdzewnych wyróżnia trzy najpopularniejsze rodzaje:

  • filtry proste (medium wpływa i wypływa w tym samym kierunku),
  • filtry kątowe 90° (medium wpływa i wypływa w różnych kierunkach),
  • filtry typu Y (45°) (medium wpływa i wypływa w tym samym kierunku, ale korpus filtra znajduje się pod linią rurociągu, co zapewnia oszczędność miejsca).

 

Filtry dostępne są w różnych wymiarach i z przyłączami według norm: DIN, SMS i Clamp. Wyposażone są również we wkłady filtrujące (cartridge) wykonywane z blachy perforowanej lub też siatki, w tym także z drutu klinowego (wedge).

 

Zastosowanie filtrów spożywczych

Nierdzewne filtry posiadają bardzo szerokie zastosowanie, przede wszystkim w przemyśle spożywczym (w tym przy produkcji napojów alkoholowych i bezalkoholowych), a także w innych obszarach produkcji żywności. Filtry tego typu mogą być również stosowane w instalacjach chemicznych lub biotechnologicznych, gdzie istnieje konieczność odseparowania niepożądanych cząstek od reszty medium w rurociągu.

 

Używamy plików cookies aby ułatwić Ci korzystanie z naszych stron www, do celów statystycznych oraz reklamowych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności