Filtry

  • Zakres średnic: DN 25 ÷ DN 100 (opcjonalnie DN125/150) oraz DN 1″ ÷ 4″ (opcjonalnie 6”
  • Maksymalne ciśnienie pracy: do 10 bar w zależności od wersji filtra
  • Maksymalna temperatura pracy: do 130˚C w zależności od materiału uszczelek i wersji filtra
  • Materiał korpusu**: stal nierdzewna AISI 304L lub AISI 316L
  • Materiał wkładów filtracyjnych: stal nierdzewna AISI 316L
  • Wkłady filtracyjne**: Ø0.5÷6.0 mm, 10x1 mm, MESH 40÷500
  • Przyłącza**: końcówki do przyspawania, końcówki Clamp, końcówki gwintowane: DIN, SMS, RJT BS, ISS/IDF
  • Standardowe wykończenie powierzchni zewnętrznej: szlif mechaniczny Ra 1.01-1.14 µm (GRIT 120)*
  • Powierzchnie wewnętrzne: wygładzone*

 

*Opcjonalnie inne rodzaje wykończenia powierzchni wewnętrznych i zewnętrznych


** Dostępność uzależniona od wersji filtra

 

Filtry dla przemysłu spożywczego

Korpusy filtrów produkuje się ze stali nierdzewnych w gatunkach AISI 304L lub AISI 316L*. Elementy filtrujące, które mają bezpośredni kontakt z filtrowanym medium wytwarza się tylko ze stali nierdzewnej w gatunku AISI 316L. Standardowe kartridże filtrujące produkowane są z blachy perforowanej z otworami o średnicy 1 mm. Do niektórych wersji dostępne są również siatki filtrujące wykonane z drutu klinowego (wkłady filtracyjne typu Wedge). Pokrywy górne filtrów występują zazwyczaj w dwóch wersjach mocowania – odkręcane (gwintowane) lub zdejmowane (obejma Clamp). Filtry zostały zaprojektowane w taki sposób, aby można je było w łatwy sposób rozłożyć na elementy składowe i czyścić.

 

*Korpusy filtrów Y produkowane są tylko ze stali AISI 316L.

Filtry proste - budowa

W filtrach prostych filtrowane medium wpływa do filtra i wypływa w tym samym kierunku.

 

Filtr prosty
Spożywczy filtr prosty

 

1.Pokrywa gwintowana lub Clamp  •  2.Przyłącze  •  4.Uszczelka  •  5.Dysk górny  •  6.Cięgno  •  7.Wkład filtracyjny  •  8.Korpus filtra  •  9.Dysk dolny

Filtry kątowe - budowa

W filtrach kątowych 90˚ filtrowane medium zmienia kierunek przepływu zgodnie z ustawieniem przyłączy.

 

Filtr kątowy
Spożywczy filtr kątowy

 

1.Nakrętka lub obejma Clamp  •  3.Pokrywa  •  4.Uszczelka  •  6.Cięgno  •  7.Wkład filtracyjny  •  8.Korpus filtra  •  9.Dysk dolny  •  10.O-ring

Filtry Y - budowa

W filtrach Y filtrowane medium wpływa do filtra i wypływa w tym samym kierunku.

 

Filtry Y
Spożywczy filtr Y

 

1.Nakrętka lub obejma Clamp  •  3.Pokrywa  •  4.Uszczelka  •  7.Wkład filtracyjny  •  8.Korpus filtra  •  10.O-ring

Zastosowanie filtrów spożywczych

Filtry eliminują z przepływającego przez rurociąg medium cząstki większe od wymiaru otworów filtracyjnych. Filtry tego rodzaju z powodzeniem stosuje się we wszystkich gałęziach przemysłu spożywczego, w tym:

  • przemyśle produkcji napojów,
  • przemyśle przetwórstwa warzywno-owocowego,
  • przemyśle alkoholowym,
  • mleczarstwie i wielu innych.

 

Produkty tego typu mogą być również stosowane w obszarach przemysłu biotechnologicznego, kosmetycznego i farmaceutycznego. Filtry nierdzewne znajdą swoje zastosowanie w zakładach, gdzie konieczne jest użycie produktu o wysokiej odporności na korozję i znakomitych standardach higienicznych.

 

Sławomir Kramarz

Sławomir Kramarz

+48 606 947 447

Skontaktuj się ze mną, jeśli potrzebujesz pomocy w doborze produktu.

Używamy plików cookies aby ułatwić Ci korzystanie z naszych stron www, do celów statystycznych oraz reklamowych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności