Obecnie na rynku dostępnych jest wiele akcesoriów do zbiorników ze stali nierdzewnej - to one umożliwiają nam dostosowanie zbiornika do własnych potrzeb. Dowiedz, jakie akcesoria wybierane są najczęściej i sprawdź, gdzie znajdują zastosowanie.
Wyjątkową cechą zbiorników ze stali nierdzewnej jest możliwość ich dostosowania do indywidualnych potrzeb użytkownika jeszcze na etapie uzgodnień i projektowania. To wówczas właśnie (po analizie wymagań) zapada decyzja w jakie elementy ma być wyposażony zbiornik - czy będzie to standardowy, prosty zbiornik magazynowy, czy też będzie on funkcjonował jako część bardziej złożonego urządzenia procesowego. Użyteczność i funkcjonalność, to czynniki, które determinują dobór akcesoriów, w jakie zbiornik będzie wyposażony.
Wśród akcesoriów dostępnych do montażu w tankach nierdzewnych ze względu na zastosowanie wyróżnia się kilka kategorii urządzeń. Są to między innymi:
Łatwo można zauważyć, że ilość urządzeń oraz opcji rozbudowy jest bardzo szeroka, dlatego też poniżej przedstawiamy wybrane elementy, którym warto przyjrzeć się bliżej z uwagi na częste stosowanie ich w zbiornikach ze stali nierdzewnej.
Płynowskaz rurkowy (poziomowskaz) jest prawdopodobnie jednym z najprostszych i najpopularniejszych akcesoriów stosowanych w zbiornikach. Ich działanie nie wymaga bowiem funkcjonowania innego urządzenia lub podłączenia do dodatkowego źródła zasilania, a opiera się wyłącznie na zasadzie naczyń połączonych.
Działanie płynowskazu opartego na zasadzie naczyń połączonych pozwala na wizualną prezentację aktualnego poziomu cieczy w zbiorniku – powierzchnia cieczy w rurce znajduje się na tym samym poziomie co powierzchnia cieczy w zbiorniku. Tym samym użytkownik tanku może sprawnie określić jaka jest pozostała ilość medium wewnątrz zbiornika i dostosować do tej informacji pozostałe działania.
Wskaźniki poziomu są niezwykle cenionym dodatkiem do standardowych zbiorników, znacząco usprawniającym pracę. Stosowane są między innymi w rzemieślniczych browarach, gdzie piwowarzy stale muszą kontrolować ilość produkowanego piwa i odpowiednio rozplanować proces warzenia czy butelkowania.
Istotną rolę w kwestii wskaźników poziomu odgrywa ich budowa oraz sposób montażu w zbiorniku.
Wysokiej jakości płynowskaz powinien obejmować swoim zakresem pomiarowym całą wysokość zbiornika - w takim przypadku wartości wskazywane na skali będą stanowiły najlepszy punkt odniesienia do rzeczywistej ilości cieczy w zbiorniku.
Nie bez znaczenia pozostaje również kwestia materiałów, z których wykonuje się płynowskaz. Wysokiej klasy wskaźnik poziomu powinien znajdować się w nierdzewnej obudowie, dobrze komponującej się z powierzchnią samego zbiornika. Obudowa taka zabezpiecza szklaną lub wykonaną z tworzywa sztucznego przeźroczystą rurę, w której przepływa medium.
Dodatkową funkcjonalnością płynowskazów ułatwiającą utrzymanie wysokich standardów higienicznych jest możliwość podłączenia do systemu centralnego mycia CIP lub przynajmniej opcja sprawnego demontażu w celu ręcznego dokonania czyszczenia.
Częstą przypadłością w zakładach produkcyjnych jest konieczność utrzymania cyrkulacji medium wewnątrz zbiornika, aby zachować prawidłowe właściwości fizyczne cieczy. Pomocnym narzędziem przy takich potrzebach okazuje się mieszadło.
Urządzenie to (podłączone do elektrycznej sieci zasilania) wprawia w ruch łopatki lub śmigło mieszadła, które zapewniają ciągły ruch medium. Mieszadło jest wyjątkowo przydatnym urządzeniem między innymi w przemyśle mleczarskim oraz chemicznym, gdzie w zbiornikach zachodzą różne procesy opierające się właśnie na cyrkulacji cieczy.
Wyróżnia się kilka rodzajów mieszadeł w zależności od ich:
Niemniej, najczęściej występującym rodzajem mieszadła w przemyśle spożywczym są elektryczne mixery montowane pod kątem w bocznym poszyciu zbiornika. Niewątpliwą zaletą tego typu rozwiązania jest relatywnie duża intensywność mieszania, a przy tym łatwość dostępu do samego silnika w celach kontroli stanu technicznego lub ewentualnej zmiany ustawień czy konserwacji.
Boczne mieszadła występują zwykle w dwóch opcjach montażowych, a mianowicie:
Choć oba rodzaje mieszadeł (w znaczącej większości przypadków) zamontowane są na zestandaryzowanym kołnierzu, to mieszadła z możliwością demontażu zapewniają opcję wyciagnięcia mixera z jednego zbiornika i zamontowania go w innym, w którym występuje ten sam system mocowań. Rozwiązanie to jest zdecydowanie korzystne dla zakładów, w których mieszadeł używa się doraźnie lub naprzemiennie w kilku tankach.
Systemy mycia Clean-In-Place to bez wątpienia podstawa wyposażenia większości zakładów produkcyjnych w przemyśle spożywczym. System ten umożliwia automatyczne czyszczenie wnętrza zbiorników i rurociągów, dzięki czemu zapewnia zachowanie wysokiego standardu higienicznego instalacji produkcyjnej.
W przypadku zbiorników nierdzewnych system mycia CIP składa się najczęściej z trzech elementów:
Zbiornik wyposażony w elementy pozwalające na podłączenie do stacji CIP może być w prosty i szybki sposób poddany czyszczeniu. Niewątpliwymi zaletami takiego rozwiązania są:
Płaszcz termoregulacyjny to niezmiernie istotne narzędzie w wielu zbiornikach nierdzewnych wykorzystywanych w przemyśle spożywczym, alkoholowym, mleczarskim oraz chemicznym.
Budowa tego rozwiązania opiera się na punktowo zespawanych ze sobą arkuszach blachy nierdzewnej, które rozszerzane pod ciśnieniem tworzą wewnątrz wolne przestrzenie. W płaszczu termoregulacyjnym przepływa medium termoregulacyjne (zazwyczaj glikol), zapewniające realizację procesu wymiany ciepła. Dzięki odpowiedniemu systemowi regulacji przepływu czynnika chłodniczego przez płaszcz, produkt wypełniający zbiornik utrzymywany jest zawsze w optymalnej dla niego temperaturze. Płaszcze tego typu montowane są w poszyciu zbiornika - w jednym lub kilku jego obszarach w zależności od potrzeb, obejmując średnio 90% całkowitej jego powierzchni.
Przemyślany system spawów punktowych wykonanych w równych odstępach zapewnia optymalne rozłożenie czynnika termoregulacyjnego wewnątrz płaszcza.
Szczególnie często narzędzie to stosowane jest w zbiornikach z izolacją poliuretanową w celu utrzymania najlepszych warunków przechowywania cieczy lub zapewnienia ciągłości procesu (na przykład fermentacji w zbiornikach CKT).
W przypadku zbiorników, w których kontrola temperatury odgrywa ważną rolę stosuje się najczęściej dwa rozwiązania wspomagające monitorowanie bieżących wartości, a mianowicie:
Termometry montowane w zbiornikach nierdzewnych powinny znajdować się na wysokości operacyjnej umożliwiając tym samym łatwy odczyt, w miarę możliwości bez użycia dodatkowej drabiny czy stopnia. Jednocześnie wyróżnia się dwa rodzaje termometrów: analogowe i cyfrowe, które stosowane są w zależności od potrzeby dokładności odczytu.
Dużo bardziej precyzyjnym rozwiązaniem w kwestii pomiaru temperatury jest zastosowanie rezystora termometrycznego Pt100, który wraz z odpowiednim wskaźnikiem (wyświetlaczem) zapewnia wygodny sposób odczytu temperatury. Znacząca różnicę odgrywa również głębokość na jakiej odbywa się pomiar. O ile termometry analogowe wskazują przybliżoną temperaturę cieczy zaraz przy ściance wewnętrznego płaszcza zbiornika, to obudowa sondy termometrycznej sięga kilkanaście centymetrów w głąb tanku. Tym sposobem otrzymany wynik pomiaru jest dużo bliższy rzeczywistej temperaturze cieczy i nie jest zakłócony przez ewentualne zewnętrzne czynniki temperaturowe.
Sonda temperatury umożliwia również podłączenie do zewnętrznego systemu informacyjno-sterowniczego. Tym sposobem czynności uzależnione od temperatury wewnątrz zbiornika mogą zostać zautomatyzowane poprzez zewnętrzny sterownik (na przykład: włączenie mieszadła, gdy temperatura cieczy osiągnie określoną wartość).
W większości zbiorników wykorzystywanych w przemyśle spożywczym stosuje się zawory probiercze. Jest to proste urządzenie, dzięki któremu użytkownik może w sposób higieniczny pobrać niewielką ilość cieczy znajdującej się wewnątrz tanku i sprawdzić jej właściwości.
Jest to szczególnie istotny element we wszelkich procesach, w których występuje fermentacja (na przykład przy produkcji piwa czy wina). Bieżące monitorowanie walorów smakowych, barwy i aromatu stanowi bowiem podstawę wytworzenia najlepszej jakości końcowego produktu.
Dołącz do Newslettera i bądź na bieżąco z nowościami na blogu!