Bardzo często spotykamy się z sytuacją, gdy określenia „zawór higieniczny” oraz „zawór aseptyczny” używane są wymiennie dla nazwania zaworów używanych w przemyśle produkcji żywności. Czy aby na pewno odnoszą się one do tego samego rodzaju zaworów?
Zgodnie ze słownikiem języka polskiego „aseptyczny” to tyle, co sterylny, odkażony, wyjałowiony. „Być aseptycznym” oznacza więc być wolnym od zanieczyszczeń powodowanych przez szkodliwe drobnoustroje, bakterie, wirusy oraz wszelkiego typu mikroorganizmy.
O zaworze aseptycznym możemy zatem powiedzieć przede wszystkim wówczas, gdy konstrukcja zaworu zapewnia hermetyczne odseparowanie elementów bezpośrednio biorących udział w procesie produkcyjnym – trzpień zaworu, grzyb/dysk - od kontaktu ze środowiskiem zewnętrznym.
Zazwyczaj realizuje się to poprzez zastosowanie specjalnego mieszka separującego wykonanego z odpowiedniego materiału. Co więcej, wszystkie elementy zaworu muszą być zoptymalizowane pod kątem wyjątkowej czystości oraz zapobieganiu możliwości przedostania się zewnętrznych zanieczyszczeń do procesu, w którym zawór funkcjonuje.
Zawór higieniczny wykazuje wiele podobieństw do zaworu aseptycznego. Zazwyczaj wykonany jest z podobnych materiałów, takich jak stale nierdzewne oraz różnego typu polimery. Elementy zaworu higienicznego mają także bardzo gładko wykończone powierzchnie, aby zapobiec powstawaniu potencjalnych ognisk zanieczyszczenia.
Pomimo tego, że zawory aseptyczne oraz zawory higieniczne wykazują wiele cech wspólnych, to jednak podstawowa różnica pomiędzy nimi polega na tym, że zawór aseptyczny zapobiega przenikaniu zanieczyszczeń ze środowiska zewnętrznego, natomiast zawór higieniczny takiej separacji nie gwarantuje.
Elementy funkcjonalne zaworu higienicznego mogą mieć kontakt ze środowiskiem zewnętrznym, jednakże jego budowa zapewnia możliwość łatwego oraz dokładnego mycia wszystkich elementów zarówno w procesach automatycznych (CIP), jak i manualnych. To z kolei zapobiega powstawaniu potencjalnych źródeł zagrożenia dla produktów spożywanych przez człowieka.
Zawory aseptyczne znajdują zastosowanie w branżach wymagających najwyższego poziomu czystości. Należą do nich w szczególności zakłady produkujące leki do iniekcji, kosmetyki, ale także takie, w których powstają podzespoły mikroelektroniczne.
Zawory higieniczne są powszechnie wykorzystywane w instalacjach przeznaczonych do produkcji żywności, napojów, różnego typu alkoholi, produktów mlecznych oraz podobnych. Wszędzie tam dają możliwość czyszczenia w systemach CIP lub też mycia ręcznego po uprzednim rozebraniu na części składowe.
Prowadzisz działalność w branży spożywczej? Zapoznaj się z naszą ofertą zaworów spożywczych. Oferujemy wysokogatunkowe produkty wiodących, europejskich marek – zapewniamy kompleksową pomoc w doborze najlepszego produktu.
Dołącz do Newslettera i bądź na bieżąco z nowościami na blogu!